Kako boje u enterijeru utiču na raspoloženje?

01.12.2019

Lepše se osećamo među bojama koje volimo, koje dopunjuju prostor i oplemenjuju ga. Ukoliko se pitate kako obojiti zid, najprije razmislite o kakvoj se prostoriji radi.

Crvena boja je moćna i ima najdužu dužinu svetlosnog spektra. Može podstaći snažne fizičke i emocionalne reakcije. Čini se da nam je bliže nego što jeste i zaokuplja pažnju. Povezuju je s ljubavlju, toplinom i udobnošću. Medjutim stručnjaci savjetuju da crvenu boju ne koristite za velike površine u prostoriji, već da je isključivo koristite kao detalj u enterijeru. Počnite sa komadima poput jastuka na kauču ili začinite tepihom koji uključuje crvene tonove kako biste dodali život u dnevnoj sobi ili trpezariji. Pokušajte da oplemenite prostor sa nekoliko crvenih vaza ili skulptura, ili možda slikama na kojima dominira crvena. 

Previše žute boje može uzrokovati mučninu i glavobolju. Izloženost žutoj boji može podstaći mentalne aktivnosti i povećati energiju. Primijećeno je da povećava koncentraciju pa se zato često koristi na sveskama. Smatra se veselom i optimističnom bojom. 

Plava se smatra bojom koja umiruje, ali i bojom poslovnog svijeta. Iz tog razloga mnoge sobe su plave, jer je to boja koja pomaže da izazove smirujući učinak kod ljudi. Takođe, može da stvori stanje depresije, jer je puno plave boje hladno i tužno. Pretjeranom upotrebom plave boje u enterijeru stvara se utisak hladnoće, pa se preporučuje da vam samo jedan zid u prostoriji bude ofarban ovom bojom.

Zelena boja se nalazi u sredini svjetlosnog spektra, popularna je u bolnicama jer stvara okruženje za odgoj i zdravlje. Mnogi simboli i logotipi imaju zelenu kao osnovnu boju. Najlakša boja za oči stvara umirujući efekat pa je često korišćena u uređenju enterijera. Istraživači su ustanovili i da zelena poboljšava veštine čitanja.

Koristeći kombinaciju crvene i žute, narandžasta boja se smatra toplom i energičnom. Apsolutno nema smirujući učinak pa je snažno povezana s ambicijama i novim fazama u životu.

 Za sivu boju se smatra da ima mali ili gotovo nikakav psihološki uticaj na nas. Poslovna odijela su obično sive boje, a kroz to je možemo povezati i sa samopouzdanjem i samostalnošću. Uz sive zidove neophodan je odgovarajući namješaj, koji će se uspješno uklopiti u dekor. Prednost sive boje je u tome što su sve njene nijanse zahvalne za uklapanje sa drugim elementima.

Neutralne boje osnovni su alat dizajnera enterijera. Iako one ponekad izlaze iz mode, njihova vrlina leži u fleksibilnosti pa se kaže: „Dodajte boju da oživite prostor, oduzmite je da smirite situaciju.” Crnu je najbolje koristiti u malim dozama, kao akcenat. Neki stručnjaci čak tvrde da svaka soba treba dodir crne kako bi imala dubinu.

povezani proizvodi