proizvodi

Kako da sami postavite tapete?

27.08.2019.

Ako želite da ulepšate određene prostorije ili da naglasite samo jedan zid, onda su tapete sjajan izbor. Mnogi misle da je postavljanje tapeta težak posao, zapravo sve možete sami uraditi, ali je potrebno povesti računa o pojedinim sitnicama.

 

1.      Preporučuje se sa zida odstraniti već postojeće tapete ukoliko ih ima. Neravnine na zidu popraviti glet masom i sačekati da se dobro osuši. Pre otvaranja tapeta koristiti lepak u prahu prema priloženom uputstvu. Ukoliko se na sastavima pojavi višak lepka odmah ga odstraniti vlažnim sunđerom.

2.      Površina zida na koju planirate postaviti tapetu mora biti glatka i čista. Ukoliko to nije slučaj potrebno je prethodno izvršiti gletovanje i impregnaciju zida. 

3.      Svaka tapeta ima simbole i oznake koje se moraju slediti prilikom postavljanja na zid. Kod vinilnih tapeta sa papirnom podlogom liepak nanosimo samo na tapetu, a kod vinilnih tapeta sa netkanom (non-woven) podlogom lepak nanosimo i na tapetu i na zid.

4.      Kod tapeta sa uzorkom (mustrom) su na poleđini odštampani brojevi, npr. 64/32. Ti brojevi znače da se uzorak ponavlja u razmaku od 64 cm i da je potrebno još 32 cm za podešavanje kod lepljenja traka. Kod uzorka koji se podudara lepe se trake na istoj visini. Najjednostavniji slučaj je lepljenje tapeta bez uzorka – tada nema otpada.

5.      Prilikom lepljenja tapeta najbolje je početi od strane zida koji je bliži izvoru svetlosti. Prva traka tapete se postavlja pomoću libele zbog mogućnosti neravnih ivica i odstupanja u merama od plafona do poda. Širina većine tapeta je 53cm, stoga pomoću libele nacrtate ravnu liniju od vrha do dna zida. Najbitnije je da prva traka tapete bude postavljena pod pravim uglom, jer sve sledeće trake tapeta slede početnu. Traku tapete sečete po visini zida + 1cm kako biste izbegli greške i u završnoj obradi pravilno odsekli višak na krajevima.

6.      Lepak nanosite pomoću četke ili valjka. Prilikom postavljanja na zid tapetu ravnate pomoću gumene špatle ili vlažne krpe. Ivice trake pritisnite malim plastičnim valjkom. Višak od 1cm uz plafon i pod odsjecite skalpelom koji ste položili na dugačku ravnu letvu ili lenjir.

7.      Vrata počnite lepiti sa jedne strane. Traku tapete podelite iznad gornjeg vratnog okvira. Tapete se pritisnu duž spoljašnjeg ruba vratnog okvira i odrežu. Kod prozora se traka tapete namesti sa jedne strane tako da njen višak oko uglova dopire do okvira, tada se u visini prozorske daske i gornjeg prozorskog ruba odreže i preklopi. Viškovi na prozorskom okviru i oko prozora se odrežu, nakon toga se lepi iznad i ispod, te sa druge strane prozora.

povezani proizvodi