Kako izabrati najbolji jorgan

05.09.2022

Preduslov za dobro raspoloženje i uspešan dan je kvalitetan san. Ako imate problema sa znojenjem, alergijom ili prevrtanjem tokom noći, vreme je da napravite određene promene. Učinite sve da vaši ukućani i vi mirno spavate.

 

Svaki krevet za spavanje čine dušek, jastuk, jorgan, posteljina i svaki od ovih elemenata ima važnu ulogu. Pre kupovine novog jorgana malo se raspitajte i istražite, nemojte kupovati najjeftinije varijante. Saznajte u nastavku teksta koliko je zapravo važan i kako odabrati najbolji jorgan za sebe i svoje najmilije.

 

Odaberite jorgan po svojoj meri

 

Da li želite da svakog jutra ustajete raspoloženi, odmorni i orni za nove izazove? Dug i kvalitetan san je direktno zaslužan za vaše raspoloženje i energiju, zato obezbedite sebi najbolje uslove za prekopotreban odmor.

 

Dolazimo do toga da je udobnost kreveta jako važna, a jorgan je jedan od elemenata koji su zaslužni za kvalitet sna. Sada se postavljaju pitanja “kako izabrati odgovarajući jorgan”, “koji je najbolji jorgan”, itd.

Na odabir odgovarajućeg jorgana utiču mnogi faktori, pa ukoliko želite da kupite savršen jorgan koji će odgovarati vašim potrebama, odgovorite na sledeća pitanja:

  • da li imate single ili francuski krevet (zbog veličine jorgana);
  • da li spavate sami ili ne, ako posedujete francuski krevet (za nijansu je toplije kada spavate pored druge osobe);
  • da li vam je zimi previše hladno ili umereno (da li ste zimogrožljivi ili vam je često vrućina);
  • da li imate grejanje i da li je uključeno tokom cele noći (važno je koja je prosečna temperatura u sobi);
  • da li volite težak ili lagan jorgan (od težine ne zavisi toplotna izolacija, već je stvar navike);
  • da li imate alergiju na prašinu ili grinje (važno zbog vrste punjenja).

 

Na osnovu odgovora možete zaključiti da li želite letnji (tanji) ili zimski (deblji) jorgan, jorgan sa većom ili manjom toplotnom izolacijom i kojih dimenzija treba da bude.

 

Zimski i letnji jorgan - Jorgan 4 godišnja doba

 

Da li i vi pripadate većini koja se tokom cele godine pokriva istim jorganom? Kako biste se tokom spavanja manje znojili i osećali prijatnije, najbolje je da imate dva pokrivača, odnosno zimski i letnji jorgan.

 

Preporuka je da tokom perioda kada su noći hladnije koristite zimski jorgan sa većom toplotnom izolacijom, a kada noći postanu toplije zamenite za letnji jorgan sa manjom toplotnom izolacijom. Osim što će jorgani duže trajati, obezbedićete bolje uslove za spavanje. To znači da ćete se leti manje znojiti, dok će vam zimi biti toplije.

 

A da li ste znali da toplina jorgana ne zavisi od njegove debljine? Od vrste materijala zavisi koliko će jorgan biti topao. Prirodni materijali imaju znatno veću toplotnu izolaciju od veštačkih materijala. Na primer, ako uzmemo dva jorgana iste težine i debljine, jedan napravljen od guščijeg paperja a drugi od sintetičkih vlakana, ovaj od paperja će pružiti više toplote.

 

Kao što smo na početku spomenuli, preporuka je da imate dva prekrivača, zimski i letnji jorgan. Ako ne želite da menjate, imate drugu opciju, kupite jorgan 4 godišnja doba.

 

Jorgan 4 godišnja doba je tip jorgana koji se zapravo sastoji od dva tanja jorgana. Kada ih međusobno spojite postaje jedan deblji jorgan za hladnije noći, a po potrebi možete koristiti i samo jedan deo kada je toplije. Izuzetno praktičan model jorgana, koji vam omogućava da ga tokom leta možete češće prati kada se više znojite, jer imate dva dela koje možete koristiti naizmenično.

 

Vrste punjenja

 

Kvalitet i svojstva jorgana direktno zavise od vrste materijala kojim se puni. Danas na tržištu možete pronaći veliki izbor jorgana, a sve modele možemo podeliti na dve vrste punjenja: prirodno i veštačko punjenje.

 

I prirodno i veštačko punjenje imaju svoje prednosti i mane, u nastavku ćemo vam dati sve činjenice kako biste mogli lakše da donesete odluku.

 

Jorgan od prirodnih materijala

 

Prirodni materijali omogućavaju koži da diše, a rezultat toga je znatno smanjenje znojenja tokom spavanja. Ako želite toplije a tanje prekrivače, prirodno punjenje je vaš izbor. Prirodno punjenje obično se sastoji od perja i paperja, ali i od drugih prirodnih materijala kao što su svila, pamuk ili vuna.

 

Najbolji jorgan za zimski period svakako je od pačijeg paperja ili perja. Ovi jorgani su najboljeg kvaliteta i mogu trajati mnogo duže od bilo kog sintetičkog punjenja. Jako su lagani, ali sa velikom toplotnom izolacijom. Možete ih oprati i osušiti u mašini. Jedina situacija kada treba da ih izbegavate je ako imate problema sa alergijama ili astmom.

 

Ako ste u potrazi za letnjim jorganom od prirodnog materijala, razmislite o pamučnom jorganu. Zbog sposobnosti da upije čak i do 30% vlage koje izađe iz našeg tela, samim tim telo se neće previše zagrevati. Preporučujemo za osobe koje imaju problema sa alergijom.

 

Još jedan antibakterijski prirodni prekrivač je svileni jorgan. Svila omogućava regulaciju umerene temperature tokom cele noći, iako su u većini slučajeva jako tanki. Veoma je udoban, lagan i pruža idealne uslove za spavanje.

 

Vuneni jorgani su podjednako dobar izbor i za hladne noći, ali i za topliji period. Jorgan težine 350 g/m2 izrađuje se za letnji period, 600 g/m2 za zimu, dok je 500 g/m2 dizajniran za bilo koje doba godine. Vuna diše sa vama tokom zimskih dana, a leti upija vlagu vašeg tela pa nećete osećati vrućinu.

Jorgan od veštačkih materijala

 

Za razliku od prirodnog punjenja, jorgani od veštačkih vlakana imaju manju toplonu izolaciju. Ali su zato jeftiniji, jednostavniji za održavanje i pogodni za osobe sa alergijama i astmom.

 

Sintetička vlakna takođe imaju sposobnost upijanja vlage, ali u manjoj količini od prirodnih materijala. S obzirom na to da ima manju toplotnu izolaciju, za korišćenje tokom zimskih noći jorgani se pune većom gramažom. Ako volite teške jorgane, veštačko punjenje je dobar izbor za vas.

 

Prekrivači napravljeni od sintetičkih materijala se veoma lako peru u mašini na visokim temperaturama koje ubijaju grinje.

Dimenzije: jorgani za bebe, dečiji krevet ili francuski ležaj

 

Sada kada znate koji tip jorgana vam odgovara, potrebno je da odredite dimenzije u odnosu na krevet. Postoji veliki izbor različitih dimenzija dužine i širine jorgana. Takođe, potrebno je odrediti da li želite jorgan za jednu ili dve osobe.

 

Kada birate jorgan za single krevet, pronađite onaj koji je minimum 20 cm duži od vaše visine i minimum 20 cm širi od širine vaših ramena. Tako ćete biti sigurni da vam se tokom noći neće smrznuti stopala ili ramena.

 

Pri izboru jorgana za francuski krevet, za dve osobe, najbolje je da porazgovarate sa partnerom. U tom slučaju pronađite jorgan koji je minimum širine kreveta, a duži za 20 cm od najviše osobe. Ukoliko se vaši izbori razlikuju, najbolja opcija je kupovina dva odvojena jorgana za jednu osobu.

 

Kako oprati jorgan?

 

Gotovo svi jorgani iz naše ponude, bez obzira na vrstu punjenja, mogu se prati u mašini za veš na 60 stepeni. Peru se na višim temperaturama jer jedino tako možemo biti potpuno sigurni da smo se otarasili štetočina kao što su grinje.

 

Preporučuje se pranje minimum 1x godišnje, najbolje 2x, a nikako više od 4x godišnje. Čestim pranjem u mašini može doći do oštećenja i habanja jorgana.

Na našem lageru možete pronaći veći izbor jorgana ali i posteljine za jorgane. Pogledajte ponudu na našem online shopu ili u prodavnicama u Beogradu i Čačku.

povezani proizvodi