proizvodi

Kako popraviti perač pod pritiskom

12.04.2022.

Kvarovi su sastavni deo rada svakog uređaja i mašine, ako ih ne koristite po uputstvu i ne održavate ih velika je verovatnoća da će kvar doći jako brzo i da će postati sve učestaliji.

 

Da bi jedan perač pod pritiskom radio duži niz godina, bez obzira kog kvaliteta i ko je proizvođač, on zahteva određene mere održavanja, ako ne nakon svakog, onda nakon nekoliko korišćenja. Takođe, jako važno je da pročitate upustvo i da ga koristite tako da ne dođe do pregrevanja ili kvarova na određenim delovima.

 

Svesni smo da svi to već znate u teoriji, ali verujemo da mnogi to ne primenjuju u praksi, zato i dolazi do čestih kvarova. E sada, kada je već došlo do kvara i potrebni su vam određeni saveti, pročitajte ostatak teksta i probajte da rešite vaš problem, pre odlaska u servis.

 

 

 

NAJČEŠĆI KVAROVI PERAČA POD PRITISKOM

 

Neadekvatno korišćenje i rukovanje peračem nakon kratkog vremena može dovesti do prvih kvarova. Savetujemo da se pre kupovine dobro informišete o modelima i proizvođačima perača pod pritiskom, i da shodno vašim zahtevima i potrebama izaberete model koji će završiti posao koji želite.

 

Zašto je ovo važno? Ukoliko kupite model sa manjom snagom motora i manjim pritiskom nećete moći da očistite recimo automobil koji je veoma zaprljan. U takvim situacijama najčešće dolazi do pregrevanja nakon dugog korišćenja, jer se prljavština ne skida tako lako.

Da ne bi dolazilo do pregrevanja, jeftiniji modeli za kućnu upotrebu imaju plastičnu pumpu i kućište i pod visokim temperaturama, izazvanim radom motora, dolazi do topljenja. Ukoliko vaš model ima plastičnu pumpu vodite računa da ne koristite perač u dugim intervalima, a ne preporučuje se ni svakodnevno korišćenje. Za takve potrebe postoje profesionalniji i kvalitetniji modeli.

 

Jako čest problem koji se javlja nakon određenog perioda je smanjen pritisak. Ima dosta razloga zašto se to dešava naročito kod jeftinijih modela, a mi ćemo vam sada navesti najčešće:

-       zaprljan filter koji čisti vodu iz vodovoda - potrebno je očistiti ga

-       savijeno ili uvrnuto crevo, proveriti kompletno crevo i ispraviti delove koji nisu u redu

-       curenje vode zbog neispravnih ventila - zameniti ventile i gumice koji puštaju vodu

-       istrošen pištolj - nakon dužeg korišćenja dođe do trošenja pištolja pa ga je potrebno zameniti novim

-       zapušen vodotok - proveriti da li je u unutrašnjosti perača zapušen bilo koji deo kuda voda prolazi

-       nedovoljan ulazni protok vode - proverite da li je dobar pritisak na vodovodu ili bilo kom drugom izvoru vode koji koristite.

 

Vodite računa da ne zaboravite perač kada je uključena opcija “stand by” a da pritom isključite vodu sa dovoda. U takvim situacijama perač se uključi automatski nakon nekog vremena, a budući da nema vode, takođe dolazi do topljenja plastičnih delova.

 

Još jedan razlog zašto je važno pročitati i poštovati upustvo proizvođača, je to da biste znali koji šampon (sredstvo za čišćenje) da koristite. Koristite isključivo one koje su proizvođači preporučili, jer kupovinom neadekvatnog sredstva može doći do začepljenja dizne. Ukoliko ne znate sami da rešite ovaj problem, odnesite uređaj kod najbližeg servisera.

 

 

 

KAKO ODRŽAVATI PERAČ POD PRITISKOM?

 

Pre svega potrebno je pravilno koristiti perač da bi što duže trajao. To znači da, ako koristite neki poluprofesionalni i jeftiniji model sa plastičnom pumpom, ne koristite perač predugo i svakodnevno jer kao što smo naveli, može doći do topljenja plastičnih delova. Savetuje se i da ne prekidate često rad perača, takozvano “seckanje” mlaza vode u radu.

 

Kada završite sa korišćenjem, obavezno dobro proverite da li ste pravilno spakovali crevo i očistite filter. Takođe, pre svake upotrebe još jednom proverite da li je crevo lepo namotano i proverite da li je filter lepo očišćen.

Kao i za svaki benzinski motor, tako je i kod modela perača na benzin potrebno održavanje motora koje obuhvata redovno dolivanje i zamenu ulja. Savetujemo da zamenite i dosipate novo ulje nakon svake sezone.

 

 

 

KAKO FUNKCIONIŠE PERAČ POD PRITISKOM?

 

Sada kada znate koji su najčešći kvarovi i kako da održavate i vodite računa o mašini, objasnićemo vam kako uopšte funkcioniše perač pod pritiskom, da biste lakše sve razumeli i shvatili zašto je to tako.

Generalno, perač pod pritiskom je jako jednostavna mašina, a ceo proces rada izgleda ovako:

-       crevom koje se prikači na česmu, voda prolazi kroz filter gde se čisti od svih prljavština i dolazi do pumpe

-       sredstvo za čišćenje, koje sami sipate, iz posude kroz kratko crevo takođe ide do pumpe

-       pumpa, koju pokreće električni ili benzinski motor, sjedinjuje sredstvo za čišćenje sa vodom

-       kroz dugačko crevo voda dolazi do pištolja

-       raznim dodacima koji se kače na sam pištolj određujemo kakav će mlaz biti

 

 

 

KOJI PERAČ POD PRITISKOM KUPITI?

 

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga šta je vama potrebno. U tekstu smo objasnili šta mogu pružiti i koliko su upotrebljivi jeftiniji modeli, dok je sa prefesionalnim peračima potpuno drugačija priča.

 

Kada se kupuje perač pod pritiskom, najbitniji faktor je pritisak koji se meri u barima. Ako želite perač za povremenu kućnu upotrebu, sasvim je dovoljno kupiti model do 100 bara, sve preko toga su skuplji, profesionalni modeli. Obratite pažnju na vrednost nominalnog pritiska, a ne maksimalnog, jer maksimalni pritisak vode kod aparata za pranje ne može da daje konstantnu vrednost, za razliku od nominalne koja predstavlja prosečnu vrednost rada uređaja.

 

Za povremeno korišćenje, možete uzeti model sa plastičnom pumpom, takvi modeli su dosta lakši ali i manjih dimenzija, za razliku od onih sa metalnom pumpom koji su dosta veći. Samim tim za takve profesionalne modele potrebno je više prostora za skladištenje, a radi na trofaznoj struji, tako da i to treba imati na umu.

Dužina i kvalitet creva pod pritiskom je bitan faktor. Razmislite koliko vam je metara dovoljno za vaše potrebe. Takođe, proverite da li model ima točkove jer će vam to omogućiti lakše prenošenje uređaja. A kada smo već kod prenošenja, dužina kabla za napajanje je sledeća stvar koju treba da proverite.

 

I za kraj, bilo bi veoma korisno da se servis sa podrškom nalazi u vašoj blizini.

povezani proizvodi