Koji su najbolji jastuci za spavanje?

26.08.2022

Da li je došlo vreme da svoj stari jastuk zamenite novim? Ukoliko se i nakon minimum 7-8 h sna ne osećate dovoljno odmorno, osećate bolove u vratu i leđima, to je siguran znak da treba da promenite jastuk. I prvo pitanje koje tada postavljate je “koji su najbolji jastuci za spavanje?”.

 

Najbolji jastuk za spavanje je onaj koji odgovara vašim potrebama, to je jedini ispravan odgovor. Postoji više vrsta jastuka, a najbolji način da izaberete materijal punjenja i debljinu jastuka je prema načinu spavanja.

Zašto i koliko često treba menjati jastuk za spavanje?

 

Iako smo kao deca gotovo čitavo detinjstvo spavali na istom jastuku, takva praksa se ne preporučuje. U današnje vreme preporučuje se menjanje jastuka na svakih 2-3 godine. Računica je prosta, ako spavate 7 sati dnevno, za godinu dana provedete preko 2.500 sati na jastuku.

 

Najbolje je da skinete jastučnicu i malo detaljnije pogledate jastuk. Da li se na njemu nalaze fleke od znoja i pljuvačke? Da li ima neugodan miris? Sve su to indikatori da je vreme za zamenu odavno prošlo. Tako stari jastuci prepuni su odumrlih ostataka kože, gljivica, grinja i veoma je velika mogućnost pojave raznih alergija.

Takođe, zamena je neophodna ukoliko je jastuk izgubio prvobitni oblik. Zbog spavanja na lošem jastuku koji ne odgovara vašim potrebama mogući su bolovi u vratu, leđima, glavobolje ali i problemi sa disanjem i hrkanjem.

 

Kako znati koji su kvalitetni jastuci za spavanje?

 

Kvalitetni jastuci za spavanje su oni koji vam omogućavaju kvalitetan san. S obzirom na to da svako od nas ima drugačiju naviku i položaj spavanja, nemoguće je reći koji je najkvalitetniji. Ali zato ćemo vam pomoći da na osnovu vaših navika odredite najbolju opciju za vas.

 

Čvrst san nakon dugog dana je sve što je potrebno za podmlađivanje, i predstavlja izuzetno bitan faktor u očuvanju zdravlja. Ali, potrebe za dobrim snom su individualne. Jastuk je važan najmanje koliko i dušek kada je u pitanju kvalitet vašeg spavanja. Bitno je da vaš vrat dobije optimalnu podršku jastuka. Cilj je da vam se glava i vrat poravnaju tako da kada ležite, vrat ne naginje ni u kom smeru.

 

Pronalaženje najboljeg jastuka nije jednostavan zadatak. Sa toliko opcija koje možete izabrati, sve se svodi na vaše lične želje za materijal i položaj spavanja. U nastavku saznajte koje sve vrste jastuka postoje i kako da izaberete model shodno načinu spavanja.

 

Vrste jastuka - Prirodni ili veštački materijal

 

Jastuci se danas pune prirodnim ili veštačkim materijalima, obe vrste materijala imaju svoje prednosti i mane. Koji god materijal da izaberete, vodite računa o tvrdoći jastuka. Pojedinci koji su navikli da spavaju na stomaku će obično težiti ka mekšim jastucima, dok će oni koji spavaju na boku ili leđima tražiti potporu koju pruža čvršći jastuk.

 

Jastuci od prirodnih materijala su udobni i prozračni. Prirodni materijali omogućavaju koži da diše, samim tim smanjuje se znojenje i pojava alergena. S druge strane, mogu biti prilično teški, zbog čega nisu praktični u dovoljnoj meri. Ovakvi jastuci su dobar izbor, bez obzira na doba godine.

Jastuci od veštačkih materijala su daleko lakši u odnosu na prirodne materijale i ne zauzimaju mnogo prostora. Takođe sprečavaju nastanak alergena, čime se omogućava komforan san. Kvalitetni sintetički jastuci mogu biti i nekoliko puta skuplji u odnosu na one punjene prirodnim filerima. Ipak, usled njihove dugotrajnosti, praktičnosti i kvaliteta, ova razlika u ceni je sasvim opravdana.

Izbor jastuka prema načinu spavanja

 

Najpravilniji način odabira odgovarajućeg jastuka je prema načinu spavanja. Na taj način možete suziti veliki izbor jastuka koji se danas nalaze na tržištu. Nekada su jastuci bili identični i univerzalni, a danas se prilagođavaju vašim navikama.

Ukoliko najviše vremena provodite spavajući na leđima, najbolja opcija je uzeti tanji model kako vrat ne bi bio u uzvišenom položaju. Takođe, dobra opcija je uzeti ergonomski jastuk sa uzvišenim donjim delom koji prati položaj glave i vrata.

Za one koji spavaju na boku, savetuje se kupovina tvrđih i debljih modela jastuka. U bočnim položajima glavi je potrebno više podrške kako bi bila u savršenoj ravni sa kičmom. I u ovom slučaju možete uzeti ergonomski jastuk koji se prilagođava vašem telu.

Kao i kod položaja na leđima, tako i prilikom spavanja na stomaku birajte tanje i mekše jastuke. Često možemo primetiti da osobe koje uglavnom spavaju na stomaku neretko spavaju i bez jastuka.

 

Najudobniji jastuci za spavanje

 

Spavači na leđima, na boku, na stomaku, vi koji grlite jastuk - imamo jastuk za svakog. Neki ljudi vole visok i mekan, drugi više vole ravnije i čvršće jastuke. Kakav god tip jastuka da preferirate i bez obzira na to kako spavate, u našoj ponudi pronaći ćete onaj koji će vam pomoći da se ljudski odmorite.

 

Ne pravite kompromise u odabiru jastuka, već proverite da li vam odgovara. Posetite našu prodavnicu i uverite se u kvalitet i karakteristike svih jastuka. Jedan savet za kraj, koristite jastučnice od prirodnih materijala jer su prozračne, štite ga od mrlja i znoja i na taj način produžavaju vek trajanja jastuka.

povezani proizvodi