proizvodi

Kupovina baštenskog nameštaja

29.04.2022.

 

Dolazi proleće, a za njim i leto i donose nam više sunca i zelenila, a sve to nas prosto mami da što više vremena provodimo na otvorenom. Sada je idealno vreme da izvadite baštenski nameštaj koji imate i da dokupite sve ono što vam nedostaje.

Bez obzira na to da li imate terasu ili dvorište, možete je opremiti modernim i udobnim baštenskim nameštajem koji će taj kutak učiniti omiljenim tokom letnjih dana. Uredite vaš kutak na otvorenom tako da imate osećaj da ste uvek na zasluženom odmoru.

 

Uz kupovinu adekvatnog nameštaja za baštu sigurno ćete uživati svaki put kao da ste na odmoru. A kako izabrati odgovarajući baštenski nameštaj, mi ćemo vam pomoći ovim sveobuhvatnim vodičem sa idejama i savetima za kupovinu baštenskog nameštaja.

 

 

MATERIJALI ZA BAŠTENSKI NAMEŠTAJ

 

Opremanje terase ili bašte je jako zanimljivo, to je jedan od najlepših prolećnih zadataka, zato se naoružajte dobrim raspoloženjem i uživajte u ovom poslu. S obzirom ne to da je ponuda baštenskog nameštaja zaista velika, prvo bi trebalo da razmislite nameštaj od kog materijala bi najviše odgovarao vašem baštenskom prostoru.

 

Postoji nekoliko materijala koji se najčešće koriste za izradu baštenskog nameštaja, a u nastavku ćemo vam dati osnovne informacije o svakom posebno.

 

 

PLASTIČNI I BAŠTENSKI NAMEŠTAJ OD RATANA

 

Najpopularniji je plastični baštenski nameštaj, postoji više razloga za to. Nameštaj koji se koristi u baštama i na terasama podložan je uticajima spoljašnje sredine, zato je važno da je izdržljiv i da se lako čisti.

To je upravo ono što vam pružaju plastične baštenske garniture, odnosno nameštaj od plastičnih veziva. Pored činjenice da je lagan tako da ga možete lako premestiti, lako se čisti pomoću baštenskog creva i ima dug vek trajanja. Elastičnost veziva omogućava tretiranje ekološki prihvatiljvim omekšivačima, a oplemenjivanjem UV stabilizatorima sprečava se bledenje.

 

Kada se na sve ove benefite doda i pristupačna cena, dolazimo do zaključka da je za većinu kupaca upravo ono što im je potrebno.

 

 

DRVENI BAŠTENSKI NAMEŠTAJ

 

Kada pomislite na opremanje bašte ili terase, ugalavnom prvo na pamet padnu drvene baštenske garniture. Drvo je prirodan materijal i logično je da će se najbolje uklopiti u vašu zelenu oazu, bez obzira na veličinu prostora.

Ali, za razliku od plastičnog baštenskog nameštaja, drvo više reaguje na vremenske uslove. Kako je najpodložnije prirodnim uticajima jer bledi, suši se, puca, a na kiši se naduje, o njemu zaista treba posebno voditi računa.

 

Takođe, svaka vrsta drveta drugačije reaguje na spoljne uticaje. Četinarsko drvo ima tendenciju više nego listopadno da bude napadnuto od strane različitih gljivica, a najbolje vrste drveta su bagrem, eukaliptus i tikovina jer su dobro zaštićene od vlage i štetočina, zbog vlažne prašumske klime u kojoj je drvo raslo.

 

 

METALNI BAŠTENSKI NAMEŠTAJ

 

Metal je stabilan i izdržljiv materijal, pa je logičan za izradu kvalitetnog nameštaja za bašte i terase. U metalni baštenski nameštaj spadaju komadi nameštaja izrađeni od gvožđa, nerđajućeg čelika i aluminijuma.

Svaki od ovih vrsta metala ima svoje prednost i mane. Razlikuju se po otpornosti na spoljašnje uticaje, načinu održavanja i ceni.

 

Nameštaj od gvožđa je jako izdržljiv, ali podložan je rđanju. Potrebno je ovaj nameštaj zaštititi od kiše i odmah popraviti oštećenja. Savetujemo da ga svake godine premazujete sredstvima od veštačkog materijala koji će vam kasnije olakšati održavanje.

 

Nerđajući čelik je lak za negu i održavanje, a tragovi rđe se lako uklanjaju. Nameštaj od ovog materijala možete pronaći sa lepom sjajnom završnom obradom ili brušenom mat obradom. Imajte na umu da je nameštaj od nerđajućeg čelika težak i da ga ne možete tako lako pomerati.

 

Ukoliko vam je težina nameštaja važna, aluminijumski baštenski nameštaj je pravi izbor za vas. Veoma lagan, otporan na rđu i modernog dizajna. Lako ga možete pomeriti u slučaju kiše, a ukoliko ga redovno čistite i štitite od spoljnih uticaja, dugo može imati prirodni sjaj.

 

 

SAVETI ZA OPREMANJE (UREĐIVANJE) TERASE ILI DVORIŠTA

 

Vaš kutak na otvorenom možete napraviti bez obzira na veličinu prostora. Potrebno vam je malo vremena, volje, ideje i baštenski nameštaj da stvorite prostor u kome ćete uživati i oporavljati se od svakodnevnog života.

 

Prilikom uređivanja terase (balkona) ili baštenkog prostora potrebno je voditi računa o veličini nameštaja.

 

Mnogo toga zavisi od veličine i oblika prostora, ali svakako razmislite o sklopivom nameštaju (stolicama i stolovima) koji se lako mogu pomeriti i osloboditi prostor kada se ne koriste. Ukoliko prostor dozvoljava, možete kombinovati pojedinačne komade ili manju baštensku garnituru sa klupom, stolicama i tabureima.

 

Orjentacija balkona i bašte je takođe presudna za odabir baštenskog nameštaja, dodataka i dekoracije.

Ako je prostor južno orjentisan, znači da uživate u suncu tokom čitavog dana. U takvim situacijama potrebna vam je zaštita od sunca, tako da razmislite o kupovini suncobrana ili tende. Sušta suprotnost je ako je prostor severno orjentisan, jer zahvata jako malo sunčeve svetlosti. S obzirom na to da nema dovoljno sunca, posle kiše se sporije suši, pa razmislite o kupovini plastičnog baštenskog nameštaja.

 

Istočno i zapadno orjentisani balkoni tokom polovine dana primaju sunčevu svetlost. Tokom prepodnevnih časova sunce obasjava balkone na istočnoj strani, a tokom poslepodneva na zapadnoj.

 

Imajte na umu ove činjenice, svaki detalj može biti presudan pri izboru odgovarajućeg materijala za baštenski nameštaj.

 

DEKORACIJA I BAŠTENSKI DODACI

 

Kada balkon ili dvorište opremite baštenskim nameštajem, slede dekoracije i dodatno ulepšavanje prostora baštenskim dodacima. Ponuda dekorativnih proizvoda i dodataka je zaista velika, zato pažljivo birajte one koji se vizualno uklapaju u eksterijer i koji imaju određene dodatne funkcionalnosti.

 

Neki od najčešćih baštenskih dodataka su:

-       podne obloge,

-       stalak i držači za saksije,

-       različite vrste osvetljenja (lampe, sijalice, LED trake),

-       roštilji i posude za vatru,

-       tende i suncobrani,

-       različite vrste ograda.

U zavisnosti od veličine terase i bašte kupite višenamenski nameštaj. Birajte modele nameštaja koji pored osnovne funkcije, kada ih ne koristite, mogu biti i mesto za odlaganje saksija ili dekorativnih dodataka.

Ambijentu dodajte još više zelenila i ukrasnog šarenog cveća koji će prostoru dati dodatnu svežinu. A zanimljivim jastučićima i drugim tekstilnim elementima svojoj bašti ili terasi dajte osećaj udobnosti vaše dnevne sobe.

povezani proizvodi