proizvodi

Održavanje felni tokom hladnih dana

04.10.2019.

Zima je sve bliže, a sa njom i kiša, snijeg i blato. Međutim, posledice zime će se na  automobilima vidjeti tek na proleće. Zato je jedan od najbitnijih stvari koju treba raditi tokom zime redovno čišćenje i održavanje kako bi se sprečilo propadanje automobila i pojava korozije.

Sigurno ste već primetili da se aluminijumske felne vašeg vozila prljaju veoma brzo. I zaista, prašina sa kočnica, pesak ili so koji se nalaze na putu mogu se zalepiti za felnu i razgraditi alumijum.

Kako biste sačuvali početni sjaj, savetuje se da očistite felne 2-3 puta mjesečno ako vozilo upotrebljavate na uobičajen način. Bez redovnog održavanja, felne bi se mogle trajno oštetiti zbog korozije kojoj podleže bilo koji metal. Kako su felne najizloženije prašini s puta i ostacima brusne prašine nastale pri kočenju, teže se i čiste. Ali nemojte da Vas ovo obeshrabri i navede na korišćenje agresivnih sredstava kao što su jaka abrazivna sredstva ili žičane četke. I jedno i drugo će oštetiti površinu aluminijuma i ubrzati njegovo propadanje. Umesto toga, koristite  efikasno Sonax sredstvo za čišćenje felni - odstranjuje bez muke tvrdokornu nečistoću kao što su prašina, ulje i ostale ulične nečistoće sa svih čeličnih i aluminijumskih felni.

Nakon čišćenja preporučljivo je na felne staviti zaštitni premaz koji će konzervirati točkove tokom cijele sezone, ujedno će omogućiti kasnije lakše čišćenje jer sva prljavština ostaje na njemu. Kvalitetan vosak ostaje oko šest mjeseci na felnama i podnosi temperature iznad 400 stepeni.