Vodič za kupovinu dečije posteljine

05.09.2022

Kupovina dečije posteljine, pogotovo ako vam je prvo dete pa nemate iskustva, nije kao kupovina za odrasle. Dobro se informišite pre nego što krenete u kupovinu, a budite još probirljiviji ako je u pitanju posteljina za bebe.

 

Nakon kupovine dušeka, jastuka i prekrivača sledi isto tako važan odabir kvalitetne dečije posteljine. Zbog rasta i razvijanja, fizičkog ali i mentalnog, deci je potrebno obezbediti uslove za miran i dug san. Veliku ulogu u tome ima posteljina, zato nemojte tražiti najjeftiniju ujedno i najlošiju opciju.

 

Posteljina je ta koja dečijoj sobi daje poseban pečat, deca vole da u krevet ležu sa svojim omiljenim crtanim likovima. Ali ne dozvolite da dečiji hir preovlada, pored dezena najbitniji je materijal.

Dečije posteljine - Dimenzije

 

Pre nego što krenete u istraživanje materijala i dezena, potrebno je da znate dimenzije dečije posteljine. Kupovina posteljine dolazi na kraju kada već imate dušek, jastuk i prekrivač jer tek tada možete biti sigurni koje dimenzije su vam potrebne.

 

Idealne dimenzije navlake za jorgan i jastučnice treba da budu duže za 5 cm, jednostavnije je za menjanje i ne morate brinuti ukoliko se malo skupi tokom pranja. Takođe, čaršav treba da bude duži od dušeka minimum 20-30 cm sa svih strana.

 

Dečije posteljine za krevetac i krevet

 

Pri rođenju, beba najviše vremena provodi spavajući, zato se pobrinite da krevetac bude udoban. Jedna od važnijih stavki za udobnost i prijatan osećaj tokom spavanja je posteljina za krevetac.

 

Posteljine za bebe najčešće se kupuju u kompletu koji sadrži: ogradicu za krevetac, jorgansku navlaku, jastučnicu, čaršav za krevetac i uglavnom su standardnih dimenzija 120 x 60 cm.

Kada su u pitanju dečije posteljine za krevet, kompleti sadrže: jorgansku navlaku, jastučnicu i donji čaršav. U većini slučajeva pronaći ćete posteljinu za single krevete. Ukoliko vaša deca spavaju na velikom krevetu, možete kombinovati dva kompleta posteljine, a donji čaršav kupiti zasebno.

 

Materijal za dečije posteljine

 

Dezen posteljine će pomoći da vaše dete postigne željeni izgled sobe, pokaže svoj stil, ali nemojte da vas to odvuče od kvaliteta materijala. Kvalitetan prirodni materijal pružiće vašem detetu udobniji san, a to će uticati pozitivno na raspoloženje i zdravlje.

 

Držite se standardnih preporuka, nemojte komplikovati. Izaberite isključivo posteljinu od 100% pamuka.

 

Prirodni materijal, kao što je pamuk, ne izaziva alergije i ne iritira kožu. Pamučna posteljina za decu je prijatna i delikatna na dodir, a za razliku od sintetičkih ova posteljina "diše", tako da se vaše dete neće znojiti dok spava.

Kada je u pitanju održavanje, kako bi posteljina trajala što duže, pridržavajte se uputstva za pranje koje se nalazi na ambalaži ili etiketi.

 

Zašto je važno redovno menjati i prati posteljinu?

 

Krevet zajedno sa jastucima, prekrivačima i posteljinama idealno je okruženje za život i razmnožavanje grinja i drugih štetnih mikroorganizama.

 

Mnogi tvrde da u jednom krevetu boravi preko milion grinja. Izmet ovih mikroorganizama je jedan od najjačih inhalatornih alergena na svetu. Sigurni smo da ne želite da vaše dete spava i odrasta u ovakvom okruženju.

 

Ali postoji nekoliko načina da se sa njima izborimo. Pored menjanja i pranja posteljine jednom nedeljno, usisavanja kreveta i dušeka, naučnici sa jednog Engleskog Univerziteta došli su do zanimljivog zaključka. S obzirom na to da grinje ne mogu opstati bez vlage, naučnici savetuju da povremeno ostavite nenamešten krevet kako bi se brže osušio.

 

Ukoliko vaše dete ili vi ne stignete neko jutro da namestite krevet, nije strašno, neka tako i ostane. Izgleda da to može biti dobro po zdravlje vaših klinaca.

 

Posteljine za devojčice i dečake sa crtanim likovima

 

Izbor dečije posteljine za devojčice i dečake je danas ogroman. Dizajneri imaju pune ruke posla, ali imaju i veliki izvor inspiracije. Najtaženiji modeli su: dizni, dinosaurus, jednorog, frozen, crvena zvezda, maša i medved, patrolne šape, itd.

Posteljine sa crtanim likovima su najzastupljenije među klincima, a posteljina je upravo najbolji način da pokažu svoje interesovanje i istaknu svog omiljenog crtanog junaka ili junakinju.

 

Posteljine za decu mogu biti jedan od najboljih poklona za rođendan ili neku drugu priliku. Koliko mogu obradovati mališane ako pogodite omiljenog junaka, isto tako ih možete razočarati ako izaberete pogrešan dezen.

Zato savetujemo da pre kupovine prijateljski porazgovarate sa klincima, izvučete informacije koje crtaće i junake najviše vole, i tek onda krenete u kupovinu. Istražite ponudu dečijih posteljina na našem online shopu ili posetite prodavnice u Beogradu ili Čačku.

povezani proizvodi