Kako da znate koja je najbolja aku bušilica za vas

09.05.2023

Pitali smo dosta majstora i generalno muškaraca bez kojeg alata ne mogu, dobili smo u 90% slučajeva isti odgovor. Aku bušilica je za mnoge nezaobilazan alat u radionicama i koristi se pri svakodnevnom radu.

 

Zbog toga se proizvodnja ovog alata odvija punom parom, postoji veliki izbor različitih tipova i vrsta bušilica i odvijača. Samo u našoj ponudi imate izbor od skoro 80 modela. Pitate se kako ćete pronaći baš ono što vam treba?

 

Veliku ponudu gledajte kao prednost, jer dobrim filtriranjem doći ćete do modela koji će vam najviše odgovarati. A mi ćemo vam pomoći da u tome uspete.

 

Da li vam je uopšte potrebna akumulatorska bušilica?

 

Iako je bušilica najtraženiji i najomiljeniji alat svakog majstora, možda vama nije potrebna baš aku bušilica. Pre kupovine dobro razmislite koje su vaše potrebe, pa na osnovu toga odlučite da li da kupite električnu ili akumulatorsku bušilicu.

 

Osim načina napajanja, ove dve vrste bušilica razlikuju se i po drugim parametrima. Snaga i brzina rada su parametri koji prave veliku razliku između ova dva tipa bušilica.

 

Akumulatorske bušilice su prvenstveno namenjene za manje zahtevne radove. Najčešće ih kupuju hobisti za povremene popravke u domaćinstvu, ali i profesionalni majstori kao pomoć u radu zbog praktičnosti. Imaju znatno manju snagu od električnih, a imajte na umu da snaga dodatno opada kako se baterija prazni.

Električne bušilice su ipak profesionalan alat. Namenjene su majstorima koji se svakodnevno bave poslovima koji zahtevaju bušenje. Mana je što ste ograničeni prostorom zbog kabla, ali je snaga dosta veća, a samim tim i mogućnosti. Kao prednost možemo navesti i kontinuiranu snagu koja ne opada kao kod modela sa baterijom.

 

Zašto su aku bušilice-odvijači omiljeni alat?

 

Kao što i sam naziv ukazuje, osnovna prednost je fleksibilnost u radu. Nemaju kablove pa je rad dosta jednostavniji, a možete ih koristiti i na mestima gde nema utičnica. Ne brinite za baterije, u paketu uglavnom dobijate dve, dok sa jednom radite druga se puni. Na taj način možete raditi čitavog dana bez problema.

 

Vremenom će aku bušilice biti primarne i u profesionalnom radu, jer iz proizvodnje izlaze sve snažniji modeli sa ozbiljnijim baterijama. Novije baterije su dosta izdržljivije i jako se brzo pune, ali su takvi modeli još uvek jako skupi.

 

Ne treba zanemariti i težinu samog alata. Aku bušilice su lakše, samim tim omogućavaju duži rad. A ujedno su manjih dimenzija i imaju manje opreme, pa je prenos do mesta rada praktičniji.

 

U budućnosti očekujemo dosta naprednije modele, a neke funkcionalnosti su se već pojavile. LED osvetljenje je postalo standard, jako korisna opcija u slabo osvetljenim prostorijama. Već sada možete pronaći modele sa bežičnim punjačima, što je potpuno revulucionarna opcija jer ne zavisite od strujnog priključka. Takođe, neki modeli dolaze sa mogućnošću priključivanja na pametne uređaje putem bluetooth-a, što omogućava praćenje performansi i podešavanje parametara rada.

 

Razlike između odvijača, bušilice i udarne bušilice

 

Vremenom su se u narodu ova tri pojma koristila za isti alat, pa više ni sami ne znamo šta nam je potrebno. Ipak, iza svakog od ovih naziva stoji posebna vrsta alata.

 

Akumulatorski odvijač je alat koji ima isključivo samo jednu namjenu, a to je odvijanje. Nastao je kao potreba ljudi da olakšaju posao zavrtanja i odvrtanja šrafova, recimo pri montiranju nameštaja. Uz ovaj alat taj posao je dosta jednostavniji i ne stvara žuljeve kao šrafcigeri. Nemaju zateznu glavu i imaju samo jednu brzinu.

 

Akumulatorska bušilica je upravo ono na šta mnogi misle kada spominju ovaj alat. Ona ima dve funkcije: bušenje i odvijanje. Funkciju odvijanja obavljaju kao i klasični odvijači, ali imaju i mogućnost bušenja. Za povremeno bušenje po domaćinstvu materijala kao što su drvo, metal i zid biće sasvim dovoljne. Poseduje zateznu glavu i ima dve brzine, jednu za odvijanje drugu za bušenje.

 

Akumulatorska udarna bušilica je još svestraniji alat koji pored spomenute dve opcije (odvijanje i klasično bušenje) ima i podesivu udarnu funkciju tokom bušenja. To je čini pogodnom za bušenje črvrstih materijala, kao što je armirani beton, ukoliko imate pravi pribor.

 

Koje parametre gledati pri kupovini?

 

Pri istraživanju primetićete da su naizgled svi modeli jako slični. Ali u specifikaciji se nalaze podaci koji ukazuju na veliku razliku u cenovnom rangu. Parametri na koje treba da obratiti pažnju su: snaga, obrtni moment i kapacitet baterije.

 

Isporučena snaga aku bušilice meri se u V (Volt). U našoj ponudi modeli se kreću do 18 V kod najjeftinijih modela, pa sve do 36 V kod najsnažnijih bušilica.

 

Obrtni moment se meri u Nm (Newton metar). U našoj ponudi modeli se kreću od 28 Nm kod najjeftinijih modela, pa sve do 138 Nm kod najsnažnijih bušilica.

 

Snaga i obrtni moment, zajedno sa brojem obrtaja u minuti ukazuju na to koliko je ozbiljan model. Da li ima snagu za bušenje čvršćih materijala kao što su metal i zid, ili ga možete koristiti samo za bušenje drvenih materijala.

Kapacitet baterije se meri u Ah (Amper čas). U našoj ponudi modeli se kreću od 1,3 Ah kod  najjeftinijih modela, pa sve do 5 Ah kod najsnažnijih baterija. Ovaj parametar nam ukazuje koliko je baterija izdržljiva, odnosno koliko će dugo trajati.

 

Kako izabrati odgovarajući model aku bušilice?

 

Na osnovu gorenavedenih parametara i mogućnosti koji oni donose, odredite koje specifikacije treba da ima model koji će zadovoljiti vaše potrebe. Kada to odredite, bez obzira na to kolika je ponuda, filtriranjem doći ćete do manjeg broja modela koji dolaze u obzir.

 

Ukoliko ipak sami ne možete da odlučite, slobodno nas kontaktirajte putem mejla, rado ćemo vam pomoći u izboru. Nakon toga možete poručiti aku bušilicu online putem web shopa i stići će vam na kućnu adresu. A ukoliko želite da lično porazgovarate sa prodavcem i uživo pogledate modele, učinite to u našim poslovnicama u Beogradu ili Čačku.

povezani proizvodi