Kako odabrati pravi tepih?

15.12.2019

Dobar tepih je mnogo više od ukrasa za pod – unijeće toplinu u prostor, zaštititi pod, pružiti zvučnu izolaciju i vizuelno povezati elemente u prostoru. Danas se u ponudi može naći veliki izbor tepiha koji mogu zadovoljiti svačiji ukus i uklopiti se u razne stilove enterijera. Za različite prostorije se preporučuju i drugačiji tepisi, ali mi ćemo se fokusirati na one prostorije gdje su najpotrebniji, a to su dnevni boravak i spavaća soba.

Koju boju odabrati?

Uzmite u obzir boju zidova, kauča i fotelja, pa nastojte da se ta boja nađe i na tepihu kako bi se vizuelno uklopio u ostatak enterijera. Uvijek su popularni tepisi zebrastog dezena koji su se pojavili još u prvoj polovini prošlog vijeka, a u modu se uvijek iznova vraćaju. Najbolje izgledaju u moderno uređenim enterijerima. Osim vječnih, klasičnih tepiha poput orijentanih koji nikada neće izaći iz mode, danas su u trendu i jednobojni čupavci koji će se dobro uklopiti u gotovo svaki stil. S druge strane, šareni pleteni tepisi unijeće dašak mladalačke atmosfere i razigranost u prostor.

Koje bi veličine tepih trebao biti?

Premali tepih ne izgleda baš lijepo, dok će prevelik vizuelno zagušiti prostor. Tepih ispod stočića u dnevnom boravku trebalo bi da se prostire između sofe i fotelja tako da dopire do mjesta gdje će prilikom sjedenja biti stopala. Za udaljeniji dio nameštaja poput komode preporučuje se manji tepih.

Kakav oblik tepiha će odgovarati?

Ako imate okrugli sto, tabure, otoman ili slično, lijepo će se dopunjavati s tepihom takvog oblika. Isto važi i za četvrtaste tepihe koji će odgovarati uz klasičnije oblike namještaja. Kada su u pitanju spavaće sobe s velikim krevetom u sredini, možete isprobati dvije varijante: stavite dva manja tepiha s obje strane bračnog kreveta ili jedan čiji je manji dio skriven ispod kreveta. Tako će prostor izgledati povezanije.

Kako provjeriti kvalitet tepiha?

Kvalitet tepiha zavisi od načina izrade, sastava materijala, vrste i broja čvorova i postojanosti boje. Do sada su primat na tržištu zadržali vuneni tepisi koji su osim kvaliteta i izdržljiviji i cjelokupnom prostoru daju posebnu dekorativnu notu. Bez mnogo truda možete provjeriti da li je tepih dobro obojen, to činite gledajući ga pod uglom kako biste provjerili kako svjetlost pada na njega. Ako se boja presijava, znači da je kvalitetna i postojana. Prije kupovine provjerite i kako je tepih čvorovan, gledajući njegovu poleđinu. Kvalitetniji su tepisi sa više čvorova jer se prilikom njihove izrade nije štedjelo na vuni te su oni izdržljiviji i jači.

Pravilnim održavanjem tepiha postići ćete da duže traje i kao takav pruža zanimljivu dekoraciju u prostoru.